top of page
  • Skribentens bildSofie

Antonio Axu

Uppdaterat: 16 okt. 2018


Hej! då var det bokstavligen dags för att lämna semestern bakom sig, vi sitter nämligen på Izmirs flygplats och väntar på att få boarda vårt flyg.

Samtidigt tänkte jag att jag skulle få jobbat ikapp lite efter veckan som

gått. Samma vecka som vi åkte till Turkiet, var jag två dagar innan på Headbrands utbildningskontor i Lund. Vi skulle få gå på en fönkurs av fön experten Antonio Axu. Jag beundrar Antonio extremt mycket. Det han har fått uppleva under sin tid som frisör ger mig så mycket inspiration. Tänk att få assistera honom? Wow vilken upplevelse det måste vara. Det jag gillar med Antonio är hans driv. Han jobbar konstant. Han åker utomlands framför allt till Paris och till LA för att få inspiration. Han har slitit för sitt och det respekterar jag extremt. Han började jobba som 16 åring på Björn Axens salong i Stockholm och har sen dess bara haft en fantastisk resa uppåt.

Jag känner igen mig själv i det driv han pratar om. Jag började ju själv praktisera på en salong som 12åring. Min jobbvecka är generellt Måndag - Söndag med 10h -12h om dagen. För vill man utvecklas och bli något, spelar dem timmarna ingen roll. Jag får den frågan konstant av er kunder, men jobbar du så sent?

Nja, sent för mig är om jag hade bett dig komma kl 21.00 för en klipp och sling som tar en 2,5h. Men sanningen är att många av mina arbetsdagar pågår till långt efter kl 18.00. Och det bästa med det, är att det gör mig ingenting. Jag älskar att jobba. Jag kan stå på salongen - dag in - som dag ut. Så länge

jag känner att de är givande, jag lär mig och jag fortfarande är intresserad så kan jag stå där 24/h om dygnet. Men så är det väl om man älskar sitt jobb, man tycker väl inte de är jobb då.

Kursen går alltså ut på att lära sig föna med hans borstar. Axubrush!

Jag var på kurs 2015 på Anexett i Stockholm och såg Baldaccis show med Guy Tang. Där hade Antonio en stund på scen där han gjorde en liten genomgång på hur

man använder sina borstar. Helt såld på tekniken och slutresultatet gick jag vidare och handlade dem på plats i Baldaccis shop. Jag tog hem dem, bad min mamma

komma ner till salongen för att testa dem. Lite halvbesviken var jag till en början, de måste jag säga. Jag fick inte alls den volymen och lockar som han hade fått. Testade och testade... men nej, det var helt enkelt inte för mig. I November förra året, sprang på jag på Antonio på ett exklusivt event för Toupema

Belgal ( Bild) och kände mig tvungen att fråga. Vad är hemligheten, hur kan jag misslyckas med dem på de viset? Han förklarade för mig lite mer ingående, men jag kommer ihåg att jag endå kände att jag behövde få se honom göra det, upclose. Det kommer, var svaret jag fick. och visst gjorde det de! Och gud vad glad

jag är att jag bokade in mig. Vilken kunskap han besitter. Definitivt en av Sveriges absolut bästa frisörer. Jag gillar den här mellanöstern - mentaliteten.

Påminner om när jag var på kurs med Iman. Dem säger precis som det är. Inga silkesvantar på, du får ärliga svar och jag gillar de, det är ju inte så konstigt med tanke på att det är ju där mina rötter kommer ifrån också. Man säger som det är, det är jäkligt raka rör. Med Antonio var det exakt samma sak, precis som

Iman sa, vi har glömt hur vi klipper herr, sa Antonio - Vi är kassa på att föna hår. Det är så jäkla lätt att dra fram plattången i håret, och på 15 minuter är man klar, men det håller inte längre.

Kunder idag ser stylingar på instagram eller pinterest och förväntar sig dem resultaten. Så man bokar en tid för klippning + styling på 45minuter.

Ska vi för skojs skull räkna ut hur många minuter man har på varje moment? Tvättningen går på ungefär 5 minuter. Därefter beror de på om man har en kort frisyr eller långt hår, men kort hår ska genomklippas, det tar iallafall 30 minuter, plus minus där omkring. Redan där har det går 35 minuter. Sen ska håret fönas vilket kan ta mellan 5-10 minuter att bara blåsa håret torrt. Plus stylingtid? Redan där är vi över tiden. Samma sak med långa hår. Ska de klippas igenom vill jag gärna ha det torrt då jag ser virvlar, hårets struktur/textur och på långa hår kan man blåsa upp till 15 minuter. Därefter klipp på 15-20min. Då

återstår 5 minuter till styling. Och på den tiden ska vi leverera instagram kvalite? Det är helt omöjligt. Så Antonio tog saken i sina egna händer, och menar på att kvinnor idag, vill få en "läggnings"känsla. Ni vet när våra mor/farföräldrar gick till frisören en gång i veckan för tvätt och läggning. Ni vill ha en

styling som håller iallafall några dagar. Så då började han fundera, ska vi höja priserna på en klippning för att få den tiden till extra styling, eller ska vi se till att hitta en lösning så stylingen går betydligt fortare? Jag överdriver inte att på ungefär 10 minuter med Antonios borstar, hade han fått fram

den instagram kvaliten vi ser. Vilken volym, vilken skillnad på håren, av bara fön och borstar! Inga värmeverktyg som tänger eller så. Utan en fön och en borste.


Så nu efter semestern ska jag få ner mina syskon och min kära mama och se till att få tränat lite. Sen kommer jag att påbörja att alltid inkludera Axubrush i mina stylingar, för er skull men även för vår egen. Borstarna är ergonomiskt gjorda och vi sliter minimalt på axlar och tummar. Det är ju ett stort plus då

jag gärna vill fortsätta jobba i ett par år till. Efter kursen var det selfiedags som vanligt, då blev det lite småroligt när Headbrands utbildningschef Ari Koponen kom fram och bara var tvungen att känna i fluffet - allmänt känt som mitt hår enligt min man. Då kom Antonio också fram till att dig känner jag igen, måste vara håret.

Haha, måste säga att det jag inte alls tycker om, gör att folk känner igen mig. får kanske ändra namn på instagram till "the fluff". Hahahha jag går till "the fluff".

Nej lite seriöst får det ändå vara!


Take care. -S

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

EVENT!

Hej! Den 6/4 bjuder vi på Salong Stadskajen in till firande av att vår ägare Sofie har fått sitt mästarbrev tilldelat av Sveriges Hantverksförening. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklig

Instagramm - Verkligehet

u måste vi snacka lite allvar här känner jag. Vanligtvis när ni bestämmer er för att göra något nytt, eller förändra er. Vart tittar ni då? Till 99% plockar alla fram mobilerna och går in på både inst

Commentaires


bottom of page