top of page
  • Skribentens bildSofie

What to do with my fried super damaged hair?

Hej igen allihopa. Det var ett tag sen vi sågs här inne. Jag har haft fullt upp, fött barn och försöker hitta mig själv i en helt ny livs situation. Men jag tycker det har gått jättebra och tiden flyger iväg. Nu har det gått mer än ett halv år och nu är det tags att ses här igen. Jag märker att trots dålig uppdatering så ser jag att ni är ofta inne och läser mina tips inlägg. Så jag tänker vi fortsätter i den riktningen. Ämnet jag tänkte ta upp idag är - Vad ska jag göra åt mitt brända, skadade hår?


We've all been there. Är det inte så. Vi har alla någon gång tänkt att, jag ska bara testa. Man måste ju testa för att veta, eller hur? På något sätt i vår hjärna så övertalar vi oss själva att ta vara på livet, testa nya saker. Vi lever bara en gång. Med handen på hjärtat, huuuuuur många gånger har vi inte stått där och sagt, what the hell happened. WTF. Jag har! Och jag tänkte därför vi ska ta upp lite tips och trix när det gäller hår som är beyond repariable.


Hår kan bli skadat av massvis med orsaker. Men det finns inget som skadar håret som kemiska processer. Där är blekning och permanent något av det största vi kan utsätta våra hår för. Och förmycket av det ena eller det andra eller tillochmed kombinerat kan bli för mycket. Därför ska vi gå igenom ett scenario här tillsammans. "Ida" är ingen speciell person utan alla oss som någongång suttit i en sån situation.

Ida, är en blond tjej med hår ner till brösten - som regelbundet slingar sitt hår var 3:de månad. Ida gillar att slinga håret så det är helt vitt. Inga varma toner är välkomna och därför används silvershampoo ofta hemma. Vad vi kan räkna ut från Idas situation redan innan vi vet vad Idas hår ska gå igenom är att Ida har blekt sitt hår ungefär 4 gånger per år. Hon måste även sitta en stund med blekningen för att få bort alla varma pigment plus att hon använder silvershampoo mycket. Vi kan alltså dra slutsatsen att Idas hår är torrt. Ida dyker sen upp till sin frisör och har velat färga håret brunt - yolo. Frisören väljer att färga in Ida i en mörkbrun mustig färg. För att få färgen fin och inte grön - krävs det att man förpigmenterar Idas hår - man tillsätter alltså rött i håret för att pigmenten ska hamna rätt. Ida får en chock när hon ser sitt mörkbruna, glansiga hår i spegeln. Detta känns med en gång att detta känns inte rätt. Men hon ska ge det några dagar för att vänja sig. Efter några dagar får Ida panik och kör iväg till Ica och köper sig en blekning. Hon ska bli blond igen. Ida slänger i blekningen och när det verkat 1h som det ska så ser hon ett orange/rött hår och får ännu mer panik och ber hennes mamma köra iväg till Ica för ytterligare en blekningsbox. Den åker in och i duschen ser Ida sitt långa fina hår, trilla av.

Vad har hänt? Varför trillade det av? Hon skulle ju bara ljusa upp det igen? Let's break it down.  1. Vi konstaterade att Idas hår var torrt redan innan hon gjorde behandlingen.

  2. När man färgar sitt hår - vare sig man gör det ljusare eller mörkare - får man inte glömma att våra hårstrån har liksom ett back up minne. I Idas fall så var hon blond - blev mörk och ville bli blond igen. Men bara för att det blonda inte syntes - innebär det inte att det inte finns kvar. Allt slitage vi gör på våra hår finns kvar. Vare sig vi vill eller inte.

  3. Och ovan på det, kan vi säga att Ida blekte sitt redan blekta hår igen. Inte bara en gång, utan två gånger. Vilket resulterade i det som senare inträffade.

Men nu är vi ju här för att diskutera vad vi kan göra åt våra skadade brända hår. Här är mina tips på att få rätt på avbrutna blekta hår.


  1. OLAPLEX - kan aldrig få för mycket olaplex. Är du i samma situation som Ida här - köp hem hela kitet. Från nr 0-7. Det behövs och du lär tacka mig sen.

  2. Undvik allt som kan torka ut håret mer. Vi behöver återfå så mycket fukt som möjligt. Mitt största och absolut bästa tips är Organisk kokosolja - yes du hörde mig rätt. Kokosolja du köper i vanliga mat butiker är mitt absolut go to för att få så mycket fukt i håret som möjligt. Jag använder det som en förshampoonering. Jag tar en sked kokosolja ner i ett glas - in i mikron i 30 sekunder - oljan smälter vid 37 graders värme - alltså du kan smälta den i dina händer, men jag tycker mikron blir så mycket mindre kladdigt. In i torrt hår och låt verka - allt från under natten till 15 minuter innan du tvättar håret. Mitt största och bästa tips till torrt hår.

  3. Skippa all form av styling - du vill inte ens kamma i ditt hår i blött tillstånd. Glöm inte bort att hår i blött tillstånd är så mycket mer ömtåligt och därför måste vi låta det vara så mycket vi kan.

  4. Skippa tvätten. Ja jag vet att det känns äckligt. Det till och med ser förjävligt ut, men tro mig SKIPPA det. Detta är lag när man förstört sitt hår - tvätt enbart en gång i veckan - med olaplex produkter. Följ deras tillväga gång sätt till punkt och pricka. Och för guds skull, lägg dig ALDRIG med blött hår. Förbjudet.

  5. När jag höll på med min resa från sönderbränt hår använde jag mig av en löshårs ponytail. Jag tog mina 5 sönderbrända hårstrån jag hade på huvudet och tog inpackning, olja - mjukgörande kräm - you name it och satt upp mitt egna i en stram hästsvans. Därefter fäste jag löshårs tofsen och Voila. En styling utan egentligen ha stylat håret. Detta gick jag alltid runt med. Det är nog stor del i att mitt hår återhämtade sig. Jag gick varje dag med inpackning och min tofs.

Jag tycker detta är det mest användbara tipsen jag kan ge er med skadade hår. Var försiktiga - tänk ett steg längre, jag lovar dig att "yolo" inte är värt så mycket när det tar x antal år att växa ut igen. Lyssna på din frisör, ge henne möjligheten att hjälpa dig rätt - det är det vi har utbildning inom. Hoppas detta gav er lite mer insyn i hur det fungerar med hår som är skadade och gav er lite tips.

Vi hörs av.


Massa kärlek - S

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

EVENT!

Hej! Den 6/4 bjuder vi på Salong Stadskajen in till firande av att vår ägare Sofie har fått sitt mästarbrev tilldelat av Sveriges Hantverksförening. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklig

Instagramm - Verkligehet

u måste vi snacka lite allvar här känner jag. Vanligtvis när ni bestämmer er för att göra något nytt, eller förändra er. Vart tittar ni då? Till 99% plockar alla fram mobilerna och går in på både inst

Comments


bottom of page