top of page
  • Skribentens bildSofie

Hur räddar man ett avbrutet hår?

Jadu.. Under alla år jag har jobbat har jag sett det ena efter det andra. Jag ska vara ärlig och säga att i 8 av 10 fall, så har kunderna färgat och experimenterat hemma. En bottenfärg brukar vara hur lugnt som helst, men att börja avfärga, färga håret från blont till brunt och undrar varför håret blir grönt. Detta undviker ni om ni färgar håret på salong, för vet ni vad? I vår utbildning ingår kemi, färgkemi. Vi lär oss vilka färger som kompletterar varandra, vi vet vilka som absolut inte fungerar tillsammans och vilka kombinationer som ger dig rätt resultat. Så med andra ord kan en "hemma"färgning bli en väldigt dyr läxa. Jag tänkte gå igenom med er min kund som jag har jobbat med i 2 veckor snart för att korrigera en färgning hon gjort hemma.


Arijeta hade en blond hårfärg och jag kommer verkligen ihåg hur jag berömde hennes färg första gången hon var och klippte sig hos mig. När hon även berättade att hon alltid färgade det hemma blev jag väldigt överraskad då den verkligen var helt perfekt. Så i fredags för 2 veckor sen får vi ett samtal till salongen som min kollega svarar på. Det är akut, hon behöver klippas och allt hon sa var bara, - det är kaos. Så jag går in tidigare för att hjälpa min kund och får mig en riktig chock.


Arijeta har ju då använt en "blond" färg köpt på Ica liksom och lagt den över hela håret. Att lägga 9% ljusare färg på ett redan blekt hår, var ju början till katastrofen. Där efter hade hon köpt en annan färg, som var lila och lagt i den med. Alla dessa höga väteperoxid styrkorna gör redan där att håret som var så ljust, orkar inte den påfrestningen och bryts av. Överhåret var som tuggummi. det var bara att börja klippa. Vi klippte bort en hel del men samtidigt försökte spara så mycket längd som möjligt. Där efter skickade jag hem Arijeta. Att jag skulle börja pilla med det håret dagen efter de utstått all annan färgning hade varit grädden på moset och hon hade tappat allt hår. Nej så hem - vila, gärna lite kokos olja i håret och kom tillbaka om 2 veckor. Sagt och gjort, vi sågs i fredags och påbörjade räddningen av detta hår. Jag började att göra en avrensning med en avfärgning från Malibu C. Det är en positivt laddad avfärgning utan blekning som drar ur konstgjorda pigment utan att påverka kvaliten. Den är helt vegansk och hade gått att äta, så skonsam är den.Men i detta fallet hände knappt någonting. 2 gånger gjorde vi avfärgningen och det släppte knappt. Då vi aboslut inte ens ska tänka på blekning fick vi nöja oss med tanken att lila får det bli, men leksaks lila kan vi klara oss utan. Vi färgade in botten men en mörklila färg från Guy Tang, la en toning i samma kollektion mer pastell lila och väntade i 20 min. Men fattar ni att när vi sköljde rann färgen av. Rakt framför mina ögon. Den bara släppte och försvann ner i avloppet.

Jag har aldrig sett så snopen ut, inte min kollega heller. Vi stod och tittade på varandra, på håret och återigen på varandra. Helgalet. Vissa delar tog upp färg, men vissa, ja ni ser på bilden. Men håret var i så dåligt skick att det inte orkade ta upp mer färg. Det var mättat. Men vi vägrade ge oss. Jag bad henne vila håret i 2 dagar och idag var det dags igen!


Vi började med att förpigmentera håret med färger från Guy Tangs kollektion. Där efter satte vi i samma färg som vi gjorde i fredags. Och wow vad vackert det blev, och att se Arijeta så glad och lättad över att vi fick rätt på färgen och att hon faktiskt tyckte den var jättefin - gjorde mig helt överlycklig. Att gå omkring med en färg som man inte trivs med och ser rent ut sagt för jävlig ut, det är inte roligt. Jag skrev detta så ni som läser och kanske experimenterar med era hår hemma. Att ibland fungerar det, ibland går det rent åt helvete och det är faktiskt så att ibland går det inte att fixa. Det spelar ingen roll hur mycket erfarenhet - hur mycket kunskap man har. Är det kört så är det kört.


Wow. Vilken färg!


Love

- S

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

EVENT!

Hej! Den 6/4 bjuder vi på Salong Stadskajen in till firande av att vår ägare Sofie har fått sitt mästarbrev tilldelat av Sveriges Hantverksförening. Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklig

Instagramm - Verkligehet

u måste vi snacka lite allvar här känner jag. Vanligtvis när ni bestämmer er för att göra något nytt, eller förändra er. Vart tittar ni då? Till 99% plockar alla fram mobilerna och går in på både inst

Comments


bottom of page